איור של שתי נשים בסגנון קו, אחת כותבת והשניה קוראת

דרום אדום

אופקים

כשהיה חייל בן 20, ושירת בלבנון, הוטלה על רוני טובול משימה שרק המציאות הסהרורית הישראלית עשויה הייתה לייצר: המג"ד הודיע לו שלמחרת צפוי להגיע אוטובוס ועליו בני משפחות חיילים שנהרגו בלבנון, וטובול אמור להוציאם לסיור בזירות המוות של יקיריהם. טובול נחרד, אך כוח הסמכות הפיקודי של המג"ד עשה את שלו; למחרת עלה על אוטובוס המשפחות, שם נחרד בפעם השנייה: "לא רק ההורים הגיעו; גם אחים, אחיות, הסבתות היו שם. הכל. כל החבילה. סיוט של החיים".

את הסיטואציה הזו תיאר טובול בשיחת חולין, בזמן שישבנו להמתין לקבוצת שוטרים שאמורה הייתה להגיע לסיור באזורי הלחימה בדרום. מאז אותו סיור בלבנון, הספיק להשתחרר מן הצבא, לשרת 32 שנים במשטרה כחבלן, לצאת לגמלאות, ולהגשים חלום המשותף לשוטרים רבים – עבודה כמדריך טיולים: עבודה עם אנשים, המאפשרת תנועה במרחב ולא ישיבה בכיסא משרדי או בכורסת הבית חלילה, וגם ובעיקר – מעניקה את תחושת החופש המוחלט, ששוטרים לעולם לא יחושו בתקופת עבודתם במשטרה. 10 שנות עבודה כמדריך טיולים חלפו להן בניחותא, ואז – הגיע השבעה באוקטובר.

את הבוקר הראשון של המלחמה הוא זוכר היטב – עומד ומשחק טניס במגרש הסמוך לביתו, ומבין כבר מהמטחים הראשונים, כמי שעסק בתחום החבלה למעלה משלושים שנה, כי אלה אינם המטחים הרגילים. כמה שבועות לאחר מכן הגיעה ההצעה מבית המורשת של המשטרה להדריך סיורי שוטרים בדרום. שילוב של מורשת קרב וסיורי כאב של מי שהוגדרו בספרות המחקרית "המשפחה הכחולה", והגיעו לחלוק כבוד ראשון, אך בהחלט לא אחרון, לשוטרים שנלחמו, נהרגו ונפצעו במקום. טובול הרים את הכפפה, וסגר מעגל שבו החל בשירות הסדיר: מתן פנים, שמות ומשמעות, בסיורים שנתיבם שורטט בחרמשו של מלאך המוות.

שלושה חודשים מאוחר יותר, הוזמנתי להצטרף לסיור מעין זה, בהדרכתו של טובול. "הוזמנתי" היא ללא ספק מילה עדיפה על פני "נדחפתי באגרסיביות", המתארת את העובדות בצורה מדויקת יותר, אך אין צורך להיות קטנוניים. כך או אחרת, בראשית חודש יוני התייצבתי בשמונה בבוקר במרכז הצעירים של אופקים, שם אמור היה הסיור להתחיל.

אופקים היא העיר המרוחקת ביותר מגבול עזה (27 ק"מ) אליה הגיעו המחבלים בשבת השחורה. 52 מתושבי העיר נרצחו במהלכה. אחד מהם היה סנ"צ ג'יי אר דוידוב, מפקד תחנת רהט, שהספיק להפוך לאגדה מקומית עוד בחייו. גם המשא ומתן שניהלה רחל אדרי עם חוטפיה, הפך זה מכבר למורשת קרב פמיניסטית אהודה במיוחד, בימים שלאחר המלחמה.

 עבור המחבלים, הייתה אופקים יעד מושלם: עיר קטנה, שמאומה אינו מתרחש בה ביום שבת בבוקר פרט לתנועת מתפללים אל בית הכנסת וחזרה, ותושביה לא היו מעלים על דעתם רעיון כה פרוע כמו מחבלים חמושים הדוהרים ברחובותיה. לפיכך, כשהחל הירי ברחובות, יצאו החוצה אחוזי סקרנות, בעוד אחרים שצייתו לאזעקות אך בביתם לא היה ממ"ד רצו למקלט, והפכו גם הם לטרף קל.

לשכונת מישור הגפן, שספגה את עיקר הפגיעות, הגיעו המחבלים, כנראה, בטעות: מתקפת החמאס כוונה לסמלי ממשל ובטחון ישראלים, ובעיקר בסיסי צה"ל, תחנות משטרה ובתי סוהר. החוליה שנועדה לאופקים ביקשה להגיע לתחנת המשטרה בעיר, אך טעתה בניווט. טעות זו עלתה להם ביוקר, שכן נקלעו לשכונה בה גרים לא מעט שוטרים, ואלה היו בעלי יתרון כפול על חיילי צה"ל, שבשלב זה טרם נראו באופק: הכרות יסודית עם רחובות העיר, והרגלי עבודה של פעילות עצמאית בשטח, לבדם או בזוגות, מבלי להמתין לפקודות בסולם היררכי. ועדיין, קשה לפקפק בעוצמת האתגר: שוטר החמוש באקדח אחד, מחסנית אחת, ונדרש להזהר מלפגוע בשוטרים ואזרחים הנלחמים לצידו בצורה לא סדירה, בקרב מול מחבלים בעלי עדיפות מבחינת הכמות, החימוש, וחוסר הסלקטיביות המוחלט ביחס למטרות הירי.

אינספור פרטים מאותה שבת מרה נחשפו זה מכבר, אך שום דבר לא ידמה לשיחה עם תושבי המקום עצמם. בשלבים מסוימים נשמעה השיחה כמעט כמו חידון טריוויה, או פגישת מחזור בין מכרים וותיקים המחליפים מידע על אירועים וחברים משותפים, אלמלא אופיים הטרגי של האירועים הנידונים. יחד הם משחזרים מה התרחש ברחובות מסוימים, ומה עלה בגורל תושב כזה או אחר. אחד הדוברים מתאר לרעהו כיצד חמקה נתיבות מגורלן של שדרות ואופקים, למרות שהמחבלים הגיעו גם אליה: "מה נכנסת כבר לעיר, לא תהרוג כמה אנשים?" הוא שואל בתמיהה לכאורה. "אבל מספרים, שהמחבלים ראו את הבאבא סאלי, נבהלו – וברחו".

בארי

בעוד החברה הישראלית מנהלת דיון סוער בשאלה האם אירועי השבעה באוקטובר היו "יותר מהשואה" או "פחות מהשואה", נדמה שניתן לקבוע במסגרת השוואה זו, כי בארי הפך לשם המקביל לאושוויץ: גיא הריגה שטוף דם, בו התרחשה כל זוועה אפשרית, והישוב בו נרצחו מספר התושבים הרב ביותר.

אך פנים רבות לה לטראומה: יש מי שיקדישו את חייהם להנצחתה, יש מי שיתארו את האירועים רק אם יתבקשו לכך, ויש מי שיעדיפו, לפחות בשלב הראשון, להישכח מלב. ובקיבוץ בארי, כך נראה, נבחרה האפשרות השלישית. עוד בטרם הגענו לשער הקיבוץ, מקבל את פנינו שלט מעוטר בפרגים אדומים, שהפכו לסמלו של האזור עוד לפני המלחמה, בו מתבקשים מבקרים מזדמנים להימנע מכניסה לקיבוץ.

בארי היה הקיבוץ הגדול ביותר בדרום, וערב המתקפה עמד מספר חבריו על 1200 איש. בניגוד לדימוי המקובל של הקיבוץ, כללה אוכלוסייתו קוקטייל רב תרבותי של אשכנזים, מרוקאים, עירקים שורדי פרהוד, ואחרים. סיורנו בו התקיים ימים ספורים לפני חג שבועות, החג המזוהה ביותר עם התנועה הקיבוצית. וחרף האירועים שהתרגשו על קיבוצי האזור, הרי שהחיטה, והזיתים, והחמניות ושדות תפוחי האדמה – כולם פורחים שוב. בקיבוצים רבים עדיין מובאים ביכורי פרי וירק בטקס חגיגי. בחלקם קיימת גם מסורת מקבילה של טקס ביכורי התינוקות שנולדו באותה שנה; במהלכו, מונפים הפעוטות אל על בידי האמא או הסבתא הגאה, מעל במת החג. בקיבוצים בהם יתקיים מנהג זה השנה, קשה יהיה שלא לחשוב על פלומתו האדמונית של כפיר ביבס, שיתכן כי הונף בטקס מעין זה אך חודשים מעטים טרם חטיפתו.

צחי      

את פנינו מקבל בשער צחי, חבר קיבוץ בארי, שנראה כמעט קלישאה מדויקת של דמות הקיבוצניק המצוי: גבה קומה, זקוף, לבוש ג'ינס כחולים וחולצת טריקו שחורה. יום הקיץ החם אמנם הופך את כובע המצחייה ומשקפי השמש לפריטי חובה עבורו, ועדיין הוא אינו מוותר על זוג גרביים הדחוס בתוך סנדליו. על חולצתו מודפסת הסיסמה I  BE'ERI, אך הלב שבתוך סיסמה שחוקה קמעא זו – פצוע וחבוש.

מהשער הוא מוביל אותנו אל תוך הקיבוץ, בשיירה שנראית לקוחה ממחזה סוריאליסטי, מהסוג שרק תקופה טרופת דעת מעין זו יכולה לייצר: בראש נוסע צחי בקלנועית, ואחריו מזדנבים בשיירה איטית ניידת משטרה, מיניבוס השוטרים, רכבו של טובול, ואני זוכה במקום הכבוד של המאסף. אלמלא הסיטואציה, ניתן היה להניח כי מישהו חמד לצון וניסה לשחזר את סצנת הלוויה המופתית בסרט "מבצע סבתא".

יופיו של הקיבוץ שובה לב. צלמי הטלוויזיה והעיתונות שביקרו במקום העדיפו תדיר למקד את מצלמותיהם בבתים שהותקפו בלבד, אך חלקים גדולים ממנו נותרו שלמים, עטורים בדשאים ירוקים ועצים רחבי צמרת. ועדיין, אין בהם כדי לייפותו, ואולי ההפך הוא הנכון: דווקא לבלובם של אלה, והבתים שנותרו שלמים, מדגישים את האימה העולה מן הבתים שהותקפו, ועומדים בשיממונם – שרופים, חבולים, שבורים, מחוררי כדורים.

התהלוכה החגיגית עוצרת לבסוף ליד בתים בעלי מראה נושן למדי, שעמדו בעוז לאורך השנים כנגד גלי השיפוץ הבורגני שפקדו את הקיבוצים, ובעיקר את שכונות ההרחבה. אך במקום בו כשלה הבורגנות, כפו מחבלי החמאס שינוי דקורטיבי משלהם, ונראה שלא יהיה מנוס: גם וותיקי המשק השמרנים יאלצו להסתפק בבנייה חדשה, אם ירצו לשוב ולהתגורר בבתיהם.

צחי מכנס אותנו סביבו מול בית פינתי ישן, ומתחיל לשטוח בפנינו עדות מדוקדקת, מינורית ובכל זאת מטלטלת, המתמקדת בדברים שחווה: הוא מודה, כי גם הוא עצמו טרם הספיק להכיר את כל 1,000 הסיפורים של חברי הקיבוץ, ואת קורותיהם באותו יום נורא.

שתי שכונות היו יעד מרכזי למתקפת המחבלים: שכונת הזיתים, בה התגורר צחי, ושכונת הכרם, ושתיהן היו מוכרות לפולשים היטב. כפי שלמדו חברי בארי לדעת, פועלים מעזה שעבדו אצלהם תוחקרו בידי פעילי חמאס שאספו מהם מידע על הקיבוץ, ונטלו חלק מן הכספים שהרוויחו. את ההשלמות הנדרשות למידע זה, ביצעו הפעילים באמצעות האינטרנט. הם ידעו מי גר בכל בית, ובמיוחד ידעו היכן מצוי ביתו של הרבש"ץ, והיכן מצויה הנשקייה. בבארי ידעו המחבלים כי שכונת הכרם ושכונת הזיתים כוללת את התושבים הוותיקים יותר, שיפריעו פחות. הם בחרו את ביתו של צחי בשל הסולם הצמוד אליו, שהוביל אל הגג; באמצעותו טיפסו מעלה, עם כלי עבודה כבדים שהביאו עימם, ובנו עמדת RPG.

למרות שכולנו מאזינים לצחי מהופנטים, קשה להתעלם מפסקול הרקע, התואם את הסיפור ומשלים אותו ברעש קקופוני נרחב: משאיות הנושאות טנקים, רכב הבטחון של הקיבוץ מפטרל הלוך ושוב, ורעש בלתי פוסק של שופלים וטרקטורים העובדים בסמוך, ומרעידים את האדמה שתחת רגלינו.

מועד כיבוין של שריפות בבתים לוכד תדיר את אותו רגע מדויק בו קפא הזמן מלכת: התמונות על הקיר, המגנטים על המקרר, רהיטים וחפצי נוי – רובם  מפוחמים, אך שלמים וניתנים לזיהוי. על דלת מקרר עדיין תלוי מגנט הנושא את הכותרת "בארי לא שותקת", ובו מפורטים מנגנוני הטיפול בהטרדות ותקיפות מיניות עבור חברות וחברי הקיבוץ. אכן, אירוניה במיטבה.

תחנת שדרות, 8.10
מדבקה על מקרר מפוחם בבארי. צילום: נעמי לבנקרון

עם חדירת המחבלים, נכנס צחי לממ"ד, שם נותר עד חילוצו. הוא שמע את תנועת המחבלים בבית, את פעולות הבניה על הגג, אך משום מה לא ניסו המחבלים לפרוץ את דלת הממ"ד. הרושם המרכזי שלו היה כי הם נעו במרחב הקיבוצי משל היו אדוני המקום והזמן: הם ידעו שאיש לא יגיע, שיוכלו לרצוח בניחותא, ואף לנוח קמעא ממלאכת הטבח ולחזור אליה בכוחות מחודשים. "אבל לא אכנס לתיאוריות קונספירציה" הוא אומר "אני מעדיף לספר לכם את הסיפור שלי".

ואכן, הם פעלו ביעילות: פירקו צמיגים מרכבים, והציתו אותם ליד חלונות הממ"ד, כדי לאלץ את הנצורים בהם לצאת; ניסו להתניע רכבים של חברי קיבוץ במטרה להעמיס עליהם חטופים; הטביעו על קירות בתים את חותמם בכתובות גרפיטי שכללו את שמותיהם בערבית, ואת השתייכותם הארגונית. בסך הכל, נרצחו באותו יום 101 מתושבי הקיבוץ, ועוד 30 נחטפו.

בשעה 14:00 הגיעה ההפרעה המשמעותית הראשונה: שני רכבים ממוגנים של יחידת מתפ"א במשטרה, העוסקת בשגרה בהפרות סדר ופינוי קרקעות. השוטרים הרגו מספר רב של מחבלים, עד שרכבם נפגע מירי ה-RPG שמוקם על גג ביתו של צחי פגיעה ישירה. שישה מהשוטרים נהרגו במקום, וגופתם, שהושמדה כליל בשריפה שפרצה, זוהתה רק באמצעות DNA. שניים מהשוטרים שישבו ברכבים, אלירן אברג'יל ואוריאל אוזן, הספיקו לרדת מהם ולהמשיך בלחימה. אברג'יל נהרג זמן קצר לאחר מכן, ורק אוזן שרד. את פעילות השוטרים תיאר צחי בהערכה רבה: כיצד יצאו להסתערויות חוזרות ונשנות, ירו במחבלים, דרסו אותם, ועשו הכל כדי להגן על חיי תושבי הקיבוץ, גם במחיר חייהם שלהם. לתיאור לחימת השוטרים באותו יום השתמש במילה "עילאית".

דן

דן גנות היה אחד מאותם השוטרים שנכנסו בקרקלים לקיבוץ. הוא שירת במתפ"א בעבר, ולאחר מכן מונה למפקד השיטור העירוני באור עקיבא, היחידה שעימה ערכתי את הסיור. באוגוסט 2023 חזר למתפ"א, ונהרג חודשיים לאחר מכן, בבארי. אימו של דן הצטרפה אף היא לסיור של היחידה. "אין לי קבר לעלות אליו" היא אומרת. "מבחינתי, לעלות לקבר זה לעלות לבארי. נתתי את DAN למשטרה, וקיבלתי בחזרה רק DNA. וגם את זה – אחרי 8 ימים".

אבל כמו אמהות ישראליות שכולות רבות אחרות, אפרת גנות איננה לבד ביגונה: בניגוד לבני זוג הנשבעים זה לזו בנצרות ביום חתונתם "עד שהמוות יפריד ביננו", עבור שוטרים גם המוות אינו מהווה נקודת סיום, אלא רק נקודת שינוי במערכות היחסים. והם יודעים לחבק חזק את בני משפחתם של שוטרים שנהרגו לאחר מותם. חיבוק דוב. כך, המשטרה ומלאך המוות עושים למעשה סחר חליפין עם האם השכולה: תחת הבן שאיבדה, היא מקבלת חמישה, שמונה או כמה עשרות בנים חדשים. מאוחר יותר תסייר אפרת בקיבוץ עם משפחתה החדשה, כשלצידה מפקד היחידה שהחליף את דן בשיטור העירוני, צחי והקלנועית, ועל גב חולצתה מחייכת דמותו של דן.

אפרת גנות והמשפחה הכחולה
אפרת גנות והמשפחה הכחולה. צילום: נעמי לנבקרון

היחידה עורכת טקס קצר לזכרו של דן, ומפקד היחידה הנוכחי נושא דברים לזכרו. יש משהו בהספדיהם של אנשי ביטחון בכלל, ושוטרים בפרט, שהינו מרסק לב, בשל השילוב בין האיפוק שגוזרים שוטרים על עצמם בחברת עמיתיהם למקצוע, לבין הכאב הכפול שגרם להם מותם של מי שהיו עבורם הן עמיתים לעבודה והן בני "המשפחה הכחולה". למרות שהם מתקשים לחשוף רגשות בציבור, הכאב הטמון במוות משחרר מדי פעם דמעה סוררת.

ומפקדם מודה שנותר אמש ער עד שעה מאוחרת, תוהה מה יאמר בטקס היום. "כתבתי, מחקתי, כתבתי, ובסוף שכחתי את כל מה שרציתי להגיד. כי מה אפשר לומר כשמאבדים אדם כמו דן?" הוא ספק שואל את פקודיו, ספק תוהה לעצמו. "חבר, אח, מפקד, דמות נערצת. אוהב אותך, ותודה שבזכותך אנחנו פה".

חבריו ליחידה מדליקים נרות נשמה, ותולים במקום שלט הנושא את תמונתו. דן היה גבר יפה תואר, וכשראיתי כמה מן הצילומים שלו, תהיתי מדוע נבחרה תמונה זו דווקא להנצחתו, אבל אין ספק כי זו תמונה של שוטר: הוא אינו מביט בצלם, ועיניו לעולם נוטות לצדדים, בולשות וחוקרות, מבקשות להתחקות על צפונותיהן של הסכנות האורבות באזור. לבסוף, כולנו עוזבים את המקום בו התקיים הטקס וממשיכים הלאה, ורק דן גנות, והעיניים הטובות שלו, נותרים מאחור.

מאלי בטקס הענקת הפרס בארה"ב
אפרת גנות לצד פינת ההנצחה לבנה בבארי. צילום: נעמי לבנקרון

סמטת המוות 2

משם, אנחנו יוצאים לסיור רגלי בשכונה, צועדים בשורה ארוכה בעקבות הקלנועית של צחי. עוברים מסמטת המוות 1, בה הוא מתגורר, לסמטת המוות 2, כפי שכינה אותן. חלק מן השוטרים מתעטפים בדגל המדינה, כאילו טמון בו הכוח לספק להם מזור ולהגן עליהם מהכאב הטמון בכל פינה. החום בשעה זו כבר בלתי נסבל, אך קשה לשים לב אליו, שכן כל תשומת הלב נתונה למראות מסביב. פה ושם מגיע משב רוח מזדמן, ומביא מעט קרירות אל הפנים הלוהטות והמיוזעות. ועדיין, המוח בוער ומסרב להאמין, לפער שבין המראות מסביב, לבין מה שידענו שאפשרי.

ברגע הכניסה לקיבוץ נדרתי לא לשלוף את המצלמה ולו גם פעם אחת. הרי אין צורך להוסיף לקושי שחווים תושביו, ולהפנות אליהם את עדשת המצלמה. וממילא, שפע צלמים, טובים ומוכשרים בהרבה ממני, כשלו בניסיון ללכוד את הזוועה, וספק אם יש טעם שאנסה אני. ועדיין, באינסטינקט בלתי נשלט ממש, היד מושטת על כורחה אל הכיס ושולפת את הטלפון ממקומו. ובאותם רגעים בהם אינה רועדת, מתקשה אותה יד סוררת להפסיק ולצלם.

בחזית הבתים נמצאות גינות מוקפדות, שחרף הזנחתן בחודשים האחרונים, והסרפדים שפרחו בהן, עדיין ניכרת בהן השקעה רבה של יד אוהבת: מגוון שתילים, עציצים התלויים מעצים, גמדי גינה ופסלים נוספים. צחי מתאר בחיתוך דיבור קפדני, יבש ומדויק, חף מגינונים, את האנשים והמשפחות שחיו בכל בית ובית: מי היו, מה עשו בחייהם, באיזה מלחמות נלחמו, במה עסקו ילדיהם, ומה עלה בגורלם בשבעה באוקטובר: אם נרצחו, נחטפו, או ניצלו – ואיך. איש איש וגורלו, איש איש וסיפורו, כפי שמתאר שירה היפה של ויסלבה שימבורסקה על תקופות אחרות ומקומות אחרים, בהם היו החיים תלויים בחוט השערה:

ניצלת, כי היית ראשון.
ניצלת, כי היית אחרון,
כי לבד, כי אנשים,
כי לשמאל, כי לימין,
כי ירד גשם, כי נפל צל,
כי שרר מזג אוויר שימשי.

מזל שהיה שם יער,
מזל שלא היו עצים.
מזל שמסילה, וו, קורה, בלם,
מסגרת, סיבוב, מילימטר, שניה.
מזל שתער צף על המים.

בגלל, מאחר ש, ובכל זאת, אף על פי
מה היה אילו יד, רגל,
בפסע, כחוט השערה
מצירוף המקרים.

 ביתו של צחי ושלושת ילדיה, המתגוררים בקיבוץ, ניצלו אף הם, לאחר שננעלו בממ"ד בקומה השנייה בביתם, ומשם קפצו לדשא ונמלטו. למעט רגל שבורה של אחד הילדים, נחלצו בלא פגע. במוצאי שבת חילץ צה"ל את צחי מן הממ"ד בו שהה לאורך כל מתקפת הבלהה. הקיבוץ כבר נראה בשלב זה כמו בית מטבחיים, לדבריו, והכביש שבין גדר המערכת לשכונה היה עמוס גופות מחבלים וחברי קיבוץ מכל עבר. צחי עצמו עלה לרכב הצה"לי יחף, בחושך, ורק לרגע אחד ארוך, בטרם יצא לדרך, ממש כמו אשת לוט, נשא מבט אחרון אל ביתו הבוער.

עם זאת, המזל שיחק במידה פחותה לרבים מחבריו, ויש לו תזכורת יומיומית לכך, אם במקרה ישכח. חדר האוכל הוא ליבו הפועם של הקיבוץ, בעל חשיבות רבה למרקם החברתי שלו; המקבילה לפרלמנט השבועי בעיר בבתי הקפה. חבריו הוותיקים של הקיבוץ נפגשים בו מדי יום כמעט, או בנקודות מפגש קבועות בשבילים המוליכים אליו "ואני הולך עכשיו בשבילים לחדר האוכל, ומחפש את החברים שלי אבל הם לא שם יותר. וזה משאיר חור ענק של עצבות".

לפני כשבועיים חזר צחי לקיבוץ, לדירה שהושאלה לו בידי חברת קיבוץ אחרת. זוהי דירה שמצבה אינה מלהיב, ועדיין עדיפה לדעתו על פני החיים במלון. אשתו טרם שבה, מסייעת במלון לילדיהם עם הנכדים. בסיום הסיור, צחי תורם לשוטרים בחפץ לב את המתכון האישי שלו לבריאות נפשית: "לא ראיתי סרטוני נוחבות, ולא ראיתי סרטוני גופות. לראות סרטי לחימה אני מוכן, לא יותר. וככה, אני בריא ומאושר". את הסיור הוא מסיים בסרקזם הדק שכבר למדנו להכיר בשעתיים האחרונות: "טוב, סבלנו מספיק".

סיור רגלי בשכונה בקיבוץ
סיור רגלי בשכונה בקיבוץ

הנובה

היחסים בין מבלים במסיבות טבע לבין שוטרים טעונים מלכתחילה: פריקת עול מול אכיפת חוק, זמן פנאי מול זמן עבודה, עלויות הבילוי הנכבדות מול השלמת משכורת. הנובה העצימה מתח זה לאין שיעור, עת שיקול דעתו של הקצין הממונה בשטח, התנגש בזה של המארגנים. סנ"צ ניב אוחנה, שהיה אחראי על הכוח המשטרתי בנובה, הבין כבר בדקות הראשונות כי מדובר באירוע שונה, ודרש מיד להפסיק את המסיבה, אך המארגנים סירבו, ואיימו עליו בתביעה. המטחים הראשונים שעברו מעל ראשי החוגגים, בשל קרבתם לעזה, לא נתפסו כמסכנים אותם, ולפיכך לא הצדיקו לדעת המארגנים את סיום האירוע.

תיאור הדקות הראשונות של האימה נשמע כמו הרגעים שלאחר פגיעת הטיטניק בקרחון: למרות זעזוע ראשוני, איש אינו מבין את עוצמת האסון המתרגש, והאורחים ממשיכים לחגוג. רק לאחר שסנ"צ אוחנה נטל לידיו את הרמקול של הדי ג'יי, החל הפיזור, ואלפי חוגגים מבוהלים פתחו במנוסה. חלקם הגיעו אל הקיבוצים שמסביב, מבלי לדעת שנכבשו כבר בידי המחבלים. גם חיילים ושוטרים נפלו למלכודת דומה: בקיבוץ רעים, למשל, עמד מחבל עם כובע משטרה לראשו, וכיוון את הכוח שנכנס לקיבוץ למארב, היישר אל תוך התופת. 11,000 שיחות הגיעו אל מוקד 100 רק בשעה הראשונה, וכוח של 400 שוטרים נשלח לשטח, אך נקלע לקרבות עם מחבלים בדרך. כך, הפך הנובה לאירוע בו היה מספר ההרוגים הרב ביותר במהלך יום הטבח: 372 נרצחו, מתוכם 15 שוטרים בשטח בו התקיימה המסיבה, 6 שוטרים נוספים בקרבות בסביבה. 40 איש נחטפו. מבין הקורבנות, 100 נרצחו על כביש 232, 80 נרצחו במיגונית, היתר נרצחו בשטחים פתוחים.

שדרות

ברית עתיקת יומין נכרתה בין צה"ל לבין תושבי הפריפריה מאז ימיה הראשונים של המדינה: הם חיו בגבולות, והוא הגן עליהם. לעתים הופרה הברית באופן נקודתי, מבלי שהדבר יפגע באיתנותה. ברית זו בין הצבא לפריפריה כללה גם סעיף סמוי: קריירה צבאית עשויה הייתה להיות אחד מנתיבי המילוט היחידים מן הפריפריה במאה הקודמת.

אך כפי ששינה סדרי עולם אחרים, בא השבעה באוקטובר וטלטל בעוז גם ברית זו. אותם שוטרים פשוטים, שהסתערו במכנסיים קצרים, כפכפים ואקדחים שלופים מתוך הממ"דים, עזבו נשים וילדים, ויצאו לרחובות להלחם, תפסו את מקום הצבא בליבם של תושבי הפריפריה. ציורי הקיר באופקים ושדרות אינם מותירים מקום לספק בנושא זה: צה"ל OUT, המשטרה – IN.

ציור קיר בשדרות
ציור קיר בשדרות

ציור הקיר בשדרות מצוי על קירו החיצוני של בניין בן שלוש קומות, מול המגרש בו שכנה תחנת המשטרה בעיר. תחנה זו הפכה לאחד מסמליה המובהקים של השבת השחורה, וקצינת המתנדבים שושנה מאלי, הפכה לדוברת המזוהה ביותר עם קרב זה: "אני יוצאת לרגע לניידת בחוץ כדי לקחת את האפוד שלי, ופתאום אני שומעת ירי קל די קרוב. אני מסתכלת בניסיון להבין מה הסיפור, ואז במרחק של 20 מטרים ממני מגיע טנדר לבן פתוח שנוסע לכיוון התחנה ועומדים עליו חמישה או שישה מחבלים חמושים שיורים לכל עבר. אני מסתכלת עליהם וחושבת: אף אחד לא עדכן אותי שיש פה היום פרק של פאודה"

אותו פרק של פאודה הסתיים בקרב שניהלו שוטרים מגג התחנה עם עשרות מחבלים שניסו לכבוש אותה. שבעה שוטרים נהרגו, ושרידי התחנה נמחו מיד בימים הראשונים שלאחר הטבח. על המגרש בו עמדה, עתיד לקום מרכז הנצחה לקורבנות השבת השחורה. בחוכמה שלאחר מעשה, כמקובל במדינת ישראל, ניתן לראות ברחוב בשדרות מיגונית הכוללת מנעול, אבל גם היא – איננה מעשה ידי המדינה, אלא תרומה של הקרן לידידות. על קיר המיגונית מודבקת פרסומת לנס קפה: תמונת אדם דתי שותה ספל קפה, ולצידה המשפט "כל יום הוא כמו נס". אכן, משפט המתאר היטב את מדינת ישראל כולה בימים אלה.

 

 כנרת

והיום אינו כלה: בערב עוד ממתין לי טקס סיום תואר של הסטודנטים שלי, במכללת כנרת. ולאורך כל הנסיעה צפונה, עניין פעוט של ארבע שעות בלבד, אני שומעת עשרות פעמים את השיר היחיד שאפשר לשמוע לאחר יום כזה, את Wind of Change, שהפך לשיר המזוהה ביותר עם סיום המלחמה הקרה. ניפוץ הקונספציה שהתרחש בהרף עין היסטורי, לאחר עשרות שנים של חשש הדדי בין מזרח למערב ממלחמה גרעינית בה יפתח האויב. אך גם על רקע מילות השיר הקסום הזה, ממשיכות להזדחל אל תוך הראש תמונות מקיבוץ בארי השרוף, מהמגרש הריק של תחנת המשטרה בשדרות, והחיוך היפה של השוטרת מור שקורי שנרצחה על גג התחנה.

רגע לפני שאני מגיעה למכללה, בכיכר של צמח, ניצב לצד תמונות החטופים הרגילות, שהן הכל – חוץ מרגילות,  גם השלט: "אם הם עדיין שם, אז מי אנחנו?". אכן, שאלה טובה. אבל אז מגיעה התחנה הסופית: הכנרת. ולזכותו של מגדל השן יאמר כי חרף היותו לעתים מנותק מן המציאות, הרי שזה גם יתרונו הגדול ביותר; ובמיוחד כאן. הנוף הקסום של הכנרת שלעולם אינו מאכזב, במיוחד לאור שקיעה, והנוף האנושי הכולל קהל נרגש של משפחות מוסלמיות ויהודיות, דרוזיות וחרדיות. נוף, המשקף אופטימיות מסוימת, גם בתקופה מטלטלת זו, כי עוד לא אבדה תקוותנו.

טקס סיום תואר
טקס סיום תואר